Followers

Tuesday, May 4, 2010

kedai-kedai di pasar baru


pssstt...nak cerita sikit pasal kedai yang saya suka di pasar baru ni. kalau anda ingin membeli kebaya kerawang yang vogue de vast tapi murah, silalah melawati kedai Seroja Jaya, di Lantai 2. Nama tokeh kedai dia Pak Hilus. dia akan bagi korang duduk sambil bagi air mineral and coklat. for freeeee lak tu. curlass noks. kat sini kawan saya, dd dodol memborong kebaya (well, bukan borong sangatlah sebab orang kirim sebenarnya) sampai beg dia terus overweight gitu jadi 20kg. gilo noks. hehe.

then, Galeri Kebaya - another kedai kebaya yang sempat kami jenguk tapi kat sini saya beli kain untuk buat jubah. kedai ni accept transaction in Malaysian Ringgit gak. so masa ni oleh sebab saya nak save duit rupiah, saya guna duit ringgit. kehkeh. anyway, cakap banyak pun tak guna kan jadi korang tengok je la website dia kat sini http://www.galerikebaya.com/.



kat Lantai 6 tu food court dia, our favourite stall is Pak Yokki. sampai ke sudah kami tak try Pak Chi Met walaupun orang banyak kata gerai tu sedap. tapi, nak buat camno. perut kami dah terikat kat situ. hehe. our fave dah tentulah gurame bakar. dd's fave is soto bandung. oh, soto bandung bukan macam soto malaysia yang ada nasi himpit dalam tu. soto bandung ni tiada nasi pun dalam dia. macam sup biasa tapi adalah isi-isi dia.


kat Lantai 6 ini ada banyak kedai beg. LV, Chanel, Prada (imitation punya lah tapi) can be found here. kat kedai ni korang kena ada gaya tawar-menawar yang classy gitu. cewah. kalau nak tahu yang mana kualiti yang bagus, usually diorang akan letak kat counter. kira hanya pekerja diorang je la yang boleh ambil.

ok. kalau nak cari telekung pula ye. kedai Rizki Rizky agak ok juga lah. kedai ni di Lantai 1. betul-betul depan escalator. tapi yang tak syoknya macam susah je nak tawar-menawar. hehe.

*update : ini adalah website Rizky tu http://www.mukena-telekung.com/


next, kain lace. korang akan juling tengok kain lace kat sini. kat lantai 2 kot kalau tak silap. oleh sebab dah juling, jadi tiada gambar. heheh. and another appologies, nama kedai tak ingat lah sebab banyak sangat kedai yang jual lace. ;)

jikalau korang nak cari barang-barang untuk dibuat doorgift macam kipas, sapu tangan etc bolehlah berkunjung ke Lantai D2 or D1 lebih kurang lah. harga pun agak murah gak lah berbanding barang kat Nilai tu. weee...


hmm...ok. dah. tu je kot rasa. kalau ada yang tertinggal nanti i hupdate ok uols. okthxbai.



* so Mazita, hope this will help you during your bandung trip. ;)



5 comments:

Mazita said...

wahhh so sweet lah u...
siap story dkt sini...anyway thanks ezan...
*ita mmg suker jd silent readers..adalah skali skala terjebak memberi komeh...huhu
tenkiusssssss

dd dudu said...

rosa, Rizky tu ada website x? nak website die

wahh tetibe tanye ros kat entry ezan

Ezzan Yusop said...

mazita : ur welcome...rasa eksaited di bandung belum habis, jadi semangat nk cerita tu dia agak overdose sket. hehehe!

rosealley said...

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.mukena-telekung.com%2F&h=a1c60

tu alamat website rizky:)

xara said...

Masa balik tu, korang ambil 15kg je ke? Apsal tak upgrade terus sampai 30 kg? Kitorang yang bukan kaki shopping ni pun upgrade ke 30kg